Homeenpoisto


Aina on suositeltavaa vaihtaa homeiset materiaalit uusiin homepesu, kuivasavu tai otsonointi käsittelyjen sijaan, mutta aina se ei ole mahdollista. Uusittu koiraetsintä on tehokkainta hajunpoiston jälkeen. hajunpoistoon kuivasavu ja otsonointi on hyviä menetelmiä. Ne tunkeutuvat syvälläkin rakenteisiin.

Kemiallinen homepesu poisto

  1. Suositellaan luonnon mukaista alkoholipohjaista homepesu käsittelyä. Tehoaineella on 4 vuoden takuu homeen ennalta ehkäisyyn. Hinta alkaen 490 €.
  2. Rakennusteollisuuden käyttämä homeenpoisto aine. Aineen vaikutusta perimään tutkitaan, joten suosittelen tätä vain esimerkiksi käytöstä poistettaviin kellareihin ja sisätilojen ulkopuolelle esim. ala- tai yläpohjaan. Hinta alkaen 690 €.

Kuivasavu on terveellinen menetelmä!

Kuivasavu tuhoaa mikrobit ja poistaa hajut

Kuivasavudesinfioinnissa tuotetaan erittäin hienojakoista aerosolisumua (pisarakoko alle 10 mikronia). Tämä mahdollistaa kemikaalien erittäin tehokkaan tunkeutumisen pinnan hienoimpiinkin huokosiin ja halkeamiin sekä rakennuksessa oleviin erilaisiin onkaloihin ja rakenteisiin, joista esimerkiksi kaikkia homeitiöitä on mahdotonta tarkimmallakaan siivouksella poistaa. Kuivasavudesinfioinnissa käytettävät aineet ovat pääasiassa vetyperoksidipohjaisia, hapettavia aineita.

Sumun laskeutuessa ja levitessä pinnoille muodostuu aineen muodostava ohut, näkymätön kemikaalikalvo.  Kalvo sitoo mikrobit ja aineen sisältämät hapettavat ainesosat hajottavat nämä mikro-organismit hapettamalla. 24 tunnin jälkeen ilmassa on vain vettä ja happea sekä alkoholia, joka häviää haihtumalla pinnoilta. Kuivasavulla on erityisen hyvä tunkeutumiskyky erilaisiin pintoihin ja rakenteisiin, joissa myös home viihtyy. Kuivasavu hapettaa kasvavan homeen tuottamia hajumolekyylejä ja tuhoaa homerihmastoja ja -itiöitä. Kemiallisesti tapahtuva hapettaminen on tehokas desinfiointimenetelmä käytettäväksi kosteus- ja homevauriosaneerausten yhteydessä. Samalla se poistaa myös vaurioon liittyvät hajut, kuten “kellarinhajun”.

Tietoa otsonoinnista

Otsonointi perustuu voimakkaaseen hapetukseen, joka neutralisoi erittäin tehokkaasti myös epämiellyttäviä ja muutoin hankalasti poistettavia hajuja. Kyseessä on siis hajunpoistossakäytettävä laite, josta käytetään usein nimitystä otsonaattori. Laitteen avulla suoritettava otsonointi perustuu tyypillisesti uv-säteilyn, hapen ja kosteuden yhteisvaikutukseen. Otsonointilaitteissa eli otsonaattoreissa, on uv-säteilyä tuottava lamppu, joka yhdessä hapen ja kosteuden kanssa tuottaa otsonia. Näin tapahtuva otsonointi siis jäljittelee luonnossa tapahtuvaa otsonin syntymistä. Koneellisesti tehtävä otsonointi onkin usein tehokkain ja myös suhteellisen nopea tapa päästä eroon epämiellyttävistä hajuista. 
Otsonaattori poistaa hajut 
Otsonaattori on siis hyvä apuväline erilaisten hajujen neutralisointiin. Esimerkiksi tupakan haju lähtee autosta tai asuinhuoneistosta erittäin tehokkaasti otsonaattorilla. Otsonointi poistaa myös muut ikävät hajut, kuten homeen hajun tai ummehtuneen hajun kesämökiltä tai veneestä. Myös monet hotellit käyttävät otsonaattoreita ja otsonointia hajujen poistoon, sillä käsittely on melko nopeaa, eikä työ aiheuta pitkäaikaista haittaa kiinteistön käytölle. Rakennusalalla toimivat yritykset puolestaan käyttävät otsonaattoria esimerkiksi vesivahinkojen yhteydessä syntyvien hajujen poistoon. 

Huomioitavaa otsonointia suunniteltaessa
Kaikki tahot eivät suosittele otsonoinnin jatkuvaa käyttöä, eli saman tilan otsonointia toistuvasti ja usein. Mikäli samaa tilaa pitäisi puhdistaa otsononnilla tämän tästä, on viisainta lähteä selvittämään varsinaisen hajun lähdettä; eli vastausta kysymykseen: mikä saa hajun palaamaan tilaan. 

Otsonointia ei myöskään saisi käyttää ns. jälkien peittelyyn. Otsonaattoria ei tulisi asentaa kiinteästi, tai käyttää siinä toivossa, ettei korjaus- tai saneeraustöihin tarvitse ryhtyä. Tämä koskee erityisesti kosteus- ja homevaurioita (käsittely poistaa hajun, muttei varsinaista vauriota). 

Tilan käyttö on kielletty otsonoinnin aikana. Tätä neuvoa on syytä noudattaa – lisäksi lemmikit, huonekasvit ja elintarvikkeet (hedelmät jne.) on syytä poistaa tilasta otsonoinnin ajaksi. Isona määrinä otsoni imeytyy limakalvojen läpi elimistöön. Luonnossa on otsonia pieni määrä, minkä ihminen kestää.

Ionisointi tehostaa 30 % lisää samanaikainen otsonointi. Ionisointi voidaan tehdä myös yksinään, jolloin ei tarvitse olla tiloista pois. Käsittelyn jälkeen pitää puhdistaa otsonoinnin lopputuotteet. Kysy lisää tai vuokraa laite. Laite on tehokas ja tulee kokonaisuudessaan halvemmaksi kuin tehoton laite. tai pelkkä otsonaattori. Vuokrahinta on 75 € käyttöpäiviltä. Usein otsonointiin riittää yksi päivä. Otsonoinnin aikana tiloissa ei voi oleskella!

 

Homepesu Kuivasavu Otsonointi hajunpoisto tehokas laite
Otsonaattori kuivasavu homepesu

Hometietoa paina tästä