78 / 100

Sivulla on hometieto rakennusfysiikasta, sisäilmaongelmista, analysointimenetelmistä sekä homekoira menetelmästä.

Timo on kosteuskartoittaja ja mittaustekniikan DI. Timolla on vuosikymmenien kokemus mittaamisesta ja analysoinnista. Sari (MMM) on koirien pääkouluttuja. Sarilla on pitkä kokemus eläimien hyvinvoinnista valtin hallinnossa ja hän on myös ratsastuksen opettaja. Teemme etsinnät pääsääntöisesti yhdessä, mikä lisää tietoa homekoirasta ja rakennuksien riskipaikoista. Hometieto löytyy alta. Olemme mukana puolueettoman sisäilmayhdistys Ry:n seminaareissa. Klikkaa sisäilmayhdistyksen sivut!

Homekoirien koulutus ja osaaminen

Herttanen homekoira merkitä

Herttanen löytää homeesi homekoira merkitä Home VOC

Herttanen on labradorinnoutajan narttu. Hänen nenätyö-koulutus on aloitettu 7 viikon ikäisenä kanttareilla (keltavahveroilla) ja tryffelillä. ) 9 viikkoisena hän siirtyi kenttätyöhön ja löysi ensimmäisen kanttarellinsa. Koira oppii ja muistaa parhaiten herkistysvaiheessa. Herttanen ja hänen 2 ohjaajaa olivat Pohjoissavon opiston eläinkoulutuskoulun puolen vuoden mittaisella homekoiran nenätyön ja koiran opetuksen perusteet. Koulutusta on opetettujatkettu Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen kasvattamia kosteusvaurioindikaattoreita (ns. asumisterveysasetus 545/2015 ja sen soveltamisohje 2016). Tässä yhteydessä home kattaa myös sädesienet, jotka ovat bakteereja. Koirat on opetettu ilmaisemaan ns. ”rakenne-home-indikaattorin hajun”. Ohessa on kuvia näitä homesienistä.

Hometieto | Homekasvusto | koulutus

Hometieto | Homekasvusto | koulutus

rakenne-laho-home | homekoira | koulutus | Tietoa

rakenne-laho-home | homekoira | koulutus

Hometietoa rakenne-laho-home-3 | homekoira | koulutus

rakenne-laho-home | homekoira | koulutus

Asiaa löytyy paljon artikkeleista, mihin on linkki tässä sekä sivujen alaosien Twitter & Facebook postauksista.

Tunnista oireet

Homevaurioiden aiheuttamat terveyshaitat

Homevauriot voivat aiheuttaa terveyshaittoja iästä ja terveydentilasta riippumatta. Oireet saattavat ilmaantua toisille jo lyhyen altistumisen jälkeen, kun taas toiset eivät saa oireita lainkaan. Yleensä oireilu helpottaa, kun poistutaan tilasta, jossa ongelmia on. Toisaalta oireet palaavat takaisin, kun tilaan palataan.

Yleisimmät terveyshaitat ovat:

 • yleisoireita (esim. poikkeuksellinen päänsärky, väsymys, lievä lämpöily, pahoinvointi, nivelsärky ja huimaus).
 • ärsytysoireita (esim. nenän tukkoisuus, nuha, kurkun karheus, kurkkukipu, äänen käheys, limannousu keuhkoista, pitkittynyt yskä, yöllinen yskä, nielun ärsytys, hengenahdistus, hengityksen vinkuna, silmäoireet, silmän sidekalvon infektiot ja iho-oireet).
 • pitkittyneitä infektioita (esim. flunssat sekä poskiontelon- ja keuhkoputkentulehdukset) ja
 • joskus myös hengityssairauksia (esim. astma, allerginen nuha ja homepölykeuhko).

www.hengitysliitto.fi

Sädesieni

Sädesieni on maaperäbakteeri. Sitä esiintyy sekä maaperässä että ympäristössä joka puolella eri pitoisuuksina. Sädesienillä on kyky muodostaa rihmastoja ja itiöitä. Sädesienetkin muodostavat homesienten tapaan muun muassa haarautuvia rihmastoja, joista voi kohota myös ilmanrihmoja ja itiöitä muodostavia rakenteita.

Sädesienet tuottavat geosmiinia, joka antaa maa-ainekselle niin sanotun maakellarille ominaisen hajun.

Yleisin sädesienistä on Streptomyces-suvun bakteeri, jota havaitaan eniten kosteusvaurioituneissa rakennuksissa.

Missä sädesientä esiintyy?

Sädesientä esiintyy luonnossa. Sisäilmaongelmaksi se muodostuu vasta, kun sädesieni synnyttää rakenteissa kasvuston ja sen aineenvaihduntatuotteet vapautuvat sisäilmaan.

Sädesieni viihtyy erityisesti kosteissa kellareissa.

Koska sädesientä esiintyy paljon vähemmän terveessä asuntoympäristössä, sen esiintyminen voi olla viite kosteusvauriosta johtuvasta mikrobikasvustosta. Sädesieni ei aiheuta kosteutta, vaan toimii pikemminkin kosteusongelman indikaattorina eli merkkinä kosteusongelmasta.

Voiko sädesieneltä välttyä?

Sädesienen kasvun käynnistävä tekijä on kosteus. Kasvu estetään pitämällä rakenteet kuivina. Sädesieni-itiöiltä ei voi kokonaan välttyä rakentaessa, koska niitä on sekä ympäristössä että maaperässä. Itiöitä tulee rakenteisiin nimenomaan ulkokautta ympäristöstä muun muassa ilmavirtausten mukana. Lisäksi rakennusvaiheessa rakennusmateriaalit tulee varastoida oikein eli estää niiden likaantuminen ja kastuminen. Mitä tiiviimpi rakennus on, sitä vähemmän itiöitä rakenteisiin voi kertyä.

Pelätty lattiasieni, alla miksi

Hometietoa Lattiasieni Kosteuskartoitus Homekoira Home_VOC OY

Hometietoa Lattiasieni Kosteuskartoitus Homekoira Home_VOC OY

 • Lattiasieni (Serpula lacrymans) on ruskolahottajasieni, joka esiintyy Suomessa vain rakennuksissa.
 • se voi vioittaa erilaisia materiaaleja: puuta, muurattuja rakenteita, lämmöneristeitä.
 • selluvillaan lisätty boori estää kasvua ja vaurioita.
 • Tutkimuksissa on havaittu, että lattiasienen kasvu voi käynnistyä, kun mikroilmaston kosteus on pitkään yli 95 % (kuten muillakin lahottajasienillä).
 • Se viihtyy selvästi viileämmissä oloissa kuin muut sienet.
 • Lattiasieni kykenee siirtämään rihmastojänteidensä
  avulla kosteutta märältä alueelta rakennuksen
  kuivempiin puuosiin, ja lahottamaan myös puuta,
  jonka kosteuspitoisuus on vain 18 – 20 %.
 • Lattiasieni erittää happoja, jotka voivat vaurioittaa myös mineraalivillaeristeitä ja muurattuja rakenteita, jolloin vauriot voivat olla laajoja (vauriotilanteesta riippuen).
 • Etenkin lattia- ja seinän alaosan rakenteissa vauriot voivat olla laajoja, jolloin korjaus ulottuu koko rakennukset alalle.
 • Tutkimusten mukaan korjaukset onnistuvat, kun ne tehdään huolellisesti ja riittävän laaja-alaisesti. Vaikeissa tapauksissa korjauskustannukset voivat nousta niin suuriksi, että korjaus ei tavallisissa asuinrakennuksissa ole kannattavaa.
 • Lattiasieni kasvaa, kun kasvu-alustassa on mineraalipohjaisia materiaaleja.
 • Sieni tuottaa happoja, jotka aiheuttavat mineraalipohjaisten materiaalien hajoamisen.

Riskirakenteita on täällä, paina tästä

Kotitalousvähennyksen tietoa

Verottajan tulkinta on että homekoiratyöstä saa kotitalousvähennyksen! Homekoiratutkimuksesta, jos tutkimus johtaa toimenpiteisiin ja tutkimuksen hinta on vähäinen suhteessa korjaustoimenpiteisiin. Talotarkastus ei ole verottajan mukaan luokiteltu kotitalousvähennyksen piiriin vuonna 2017.

KUNTOTARKASTUS EI TAKAA ASUNNON VIRHEETTÖMYYTTÄ @KILPAILU JA KULUTTAJAVIRASTO

Herttanen hoitaa homeesi ei vastusta teknisiä kuntotarkastuksia, mutta paljon tulee vastaan huonosti tehtyjä tutkimuksia ja silti talosta löytyy nenälläni hometta. Isäntä osaa vielä viimeistellä porareikä-, paine-mittauksella tai näytteenotolla nuuskintani.

”Kuntotarkastus ei takaa asunnon virheettömyyttä
Jos kohdetta myydään maininnalla ”Kuntotarkastettu”, se ei tarkoita samaa kuin ”Virheetön”. Tavanomainen kuntotarkastus ei takaa sitä, ettei talossa jälkeenpäin löydy piileviä virheitä.
Kuntotarkastus ei yleensä tuo esiin rakennuksen piileviä virheitä. Niistä vastaa myyjä, vaikka kuntotarkastus olisi tehty” @kkv_uutiset

https://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/Ostaminen-myyminen-ja-sopimukset/asuntokauppa/kuntotarkastus/

Terveellinen hengittävä ja tiivis perinnerakentamisen tietoa

Home VOC:n yhteystyökumppanilla on 20 vuoden kokemus tiivistä ja energiatehokkaasta hengittävästä perinnerakentamisesta. Heillä on saksalain sertifikaatti rakennetöihin, mikä vaaditaan Saksassa. Hengittävällä tekniikalla päästetään kosteus haluttuun suuntaan, mutta estetään se vaaralliseen suuntaa. Klikkaa Keikyrakenteen kotisivuille!

IOT online valvonta lisäilman laadulle (Innear Air Quality) tehdään laadukkailla antureilla ja huokealla IOT tekniikalla. Järjestelmän hälytyksineen toimittaa Datasense OY (klikkaa)! Järjestelmä mittaa homeen olosuhteita hälytyksineen ja siten hometieto kasvaa rakennuksesta.